
Mindset-ul determină cum interpretăm succesul şi eşecul din viaţa noastră. Dar ce este mindset-ul? Cea mai des întâlnită definiţie e că acesta este modul în care ne gândim la obiective, atât personale, cât şi profesionale, dar şi modul în care ne raportăm la inteligenţă. Acesta influenţează cum percepem experienţele pe care le trăim în plan personal, dar şi la locul de muncă şi determină natura reacţiilor noastre la acele experienţe din punct de vedere emoţional, cognitiv, comportamental şi neurologic.
Originile conceptului
Carol Dweck este professor de psihologie în cadrul Universităţii Stanford şi este recunoscută ca fiind “mama” conceptului de Growth Mindset, pe care îl vom denumi mai departe mindset evolutiv. Autoarea best-sellerului “Mindset: The new psychology of success”, a descoperit în cei 20 de ani de când studiază acest aspect că există două tipuri de mindset, anume mindset fix şi evolutiv. Nu doar indivizii, ci şi organizaţiile se împart în aceste două categorii, iar acest aspect are impact asupra învăţării, a rezilienței, a performanţei, a engagement-ului, a leadership-ului şi a modului cum procesăm informaţia din perspectivă neurologică.
În urmă cu două decenii, conceptul de mindset evolutiv era studiat doar de psihologi. Aceştia observaseră că anumiţi copii se implicau în provocările propuse, în timp ce alţii le evitau graţios. Asta i-a determinat pe cercetători să se întrebe care e diferenţa dintre cele două grupuri.
Eduardo Briceno face un rezumat foarte bun în cadrul Ted Talk-ului disponibil aici.
La puţin timp după, cercetătorii au descoperit că diferenţele sunt mari şi că nu impactează doar copii. Oamenii cu aşa zisul mindset fix îşi văd trăsăturile şi inteligența ca fiind bătute în cuie, asociază efortul cu o lipsă de capacitate şi percep eşecurile că pe indicatori ai propriei valori, în vreme ce oamenii cu mindset evolutiv, cred că se pot îmbunătăţi, că efortul este un lucru pozitiv şi le este mai uşor să revină după un eşec.
De asemenea, acestora din urmă le este mai uşor să separe procesul de rezultat şi percep abilităţile şi inteligența ca pe trăsături ce se pot dezvolta în timp.
În ziua de azi conceptul de mindset evolutiv e ceva ce domina multe discuţii, mai ales pe teme de leadership. Avem şi un exemplu foarte relevant în Microsoft, o companie în cadrul căreia cultura s-a transformat total într-una de tip evolutiv.
Unul dintre punctele cheie descoperite de profesorul Dweck a fost ca în organizaţii, mindsetul evolutiv se traduce în uşurinţă în adoptarea anumitor principii, care să se potrivească culturii şi să deservească nevoilor de dezvoltare ale organizaţiei.
Cum dezvolt un mindset evolutiv?
Pe hârtie poate părea simplu, în realitate însă lucrurile nu se rezumă la a conştientiza că ai un mindset fix şi gata, problema e rezolvată. Necesită timp, mai ales în cadrul echipelor din organizaţii, unde pot exista de multe ori dificultăţi în acceptarea faptului că eşecul este o oportunitate de învăţare şi a faptului că provocările dificile sunt oportunităţi de dezvoltare.
Iată cinci lucruri pe care le poţi face pentru a te asigura că procesul este unul mai uşor gestionabil:
1. Împrieteneşte-te cu sentimentul de teamă.
În procesul de dezvoltare al unui mindset evolutiv, vei întâmpina multe momente de incertitudine şi nesiguranţă. Incertitudinea e unul dintre principalii generatori de teamă şi disconfort, indiferent că vorbim de schimbări organizaţionale sau personale, iar când faci ceva nou, o să ai parte de ambele din plin. O schimbare de mindset este una dintre cele mai dificile schimbări prin care poţi trece, dar şi cea mai valoroasă
Când dezvolţi un mindset evolutiv e foarte important în primul rând să identifici momentele de teamă şi gândurile care devin bariere limitative. Aceasta conştientizare te va ajuta să îţi dai seama dacă temerea este una reală sau are legătură doar cu necunoscutul.
Pentru a promova asta în echipă, e important să vorbeşti în mod deschis depre aceste momente.
2. Conştientizează că o să te frustreze, şi că e ok să fie aşa
Dezvoltarea unui mindset evolutiv, nu implică faptul că va fi uşor şi că te vei simţi grozav în tot procesul.
Secretul în a dezvolta un mindset evolutiv, vine din a înţelege că obstacolele sunt inevitabile. Învăţarea necesită disponibilitatea de a căuta noi soluţii pentru a progresa, în ciuda obstacolelor şi a frustrării inițiale.
Uneori, cel mai bun remediu pentru o provocare este să îţi schimbi abordarea şi să iei o pauză pentru a-ţi lăsa creierul să lucreze subconștient pentru a rezolva problema.
Comunică către echipă că e ok să aibă acest sentiment de frustrare în prima fază.
3. Monitorizează-ţi progresul pentru a putea face ajustări pe parcurs
Să îţi dezvolţi abilitatea de creştere va necesita efort, exerciţiu şi măsurarea atentă a evoluţiei în timp. E foarte util să te uiţi la ce ai învăţat şi care sunt punctele pe care le poţi îmbunătăţi constant.
Cel mai bun mod pentru a face asta e să îţi dezvolţi un obicei de a cere feedback. Asta înseamnă că e nevoie să renunţi la ego şi să fii dispus să accepţi că ai de lucrat la anumite aspecte, ca oricine altcineva, de altfel.
Practica de a da şi de cere feedback constant e una care ajută echipele nu doar să dezvolte un mindset evolutiv, dar şi să îşi crească performanţele.
4. Împărtăşeşte cu ceilalţi ce ai învăţat şi de ce a fost nevoie ca să ajungi aici
Cel mai bun mod de a te asigura că ai învăţat un lucru este să încerci să îi înveţi și pe alţii. Este unul dintre cele mai puternice moduri în care poţi accepta disconfortul dezvoltării unui mindset evolutiv.
Împărtăşirea succesului, dar şi a eşecului cu care te confrunţi la nivel personal cu echipa, va ajuta şi la comunicarea existenţei unei platforme comune, pe care să construiți împreună. Plus că îi va încuraja şi pe ceilalţi să povestească despre provocările de care se lovesc şi ai să vezi că sunt similare şi la cei din jur.
5. Concentrează-te pe proces, nu pe rezultat
Procesul este mult mai important decât rezultatul în dezvoltarea unui mindset evolutiv. De asta e foarte important să îi înveţi pe ceilalţi cum te pot ajuta să te dezvolţi. De asemenea, întreabă-i cum învaţă ei şi de ce au nevoie. Ca să ne schimbăm mindset-ul mai întâi trebuie să ne schimbăm comportamentul.
Asta va conduce în cele din urmă la o transformare profundă, aşadar procesul e mult mai important decât rezultatul final. Îți stăm la dispoziție cu mai multe informații despre programul nostru de training Change Management, în care abordăm acest subiect și implicăm membrii echipei în multe exerciții care să le dezvolte această latură.
Tu ce crezi? E mindset-ul evolutiv ceva ce vrei să dezvolţi şi de care crezi că ai nevoie?